开放合作
讲座讲课
【创源大讲堂】多功能材料与结构的力学应用一:功能梯度材料、声子晶体
作者:杨卓然   日期:2016-03-22     点击数:104

讲座时间:2016年3月22日(周二)上午 10:00

讲座地点:九里校区机械馆 2506#

主讲人:张传增教授 欧洲科学院院士 德国锡根大学土木系主任

讲座题目:多功能材料与结构的力学应用一:功能梯度材料、声子晶体

讲座内容:High-performance and multifunctional materials and structures have received particular attention in recent years because of the increasingly higher requirements in engineering applications. From the view point of mechanics, such materials and structures should exhibit high load carrying capacity, serviceability, robustness and durability. From the view point of physics, they should also possess good thermal insulation, noise protection, fire resistance and moisture proofing properties. Some recent research activities and results obtained at University of Siegen will be presented. In particular, some special properties and innovative applications of functionally graded materials (FGMs) and structures as well as phononic crystals and structures will be investigated and discussed.

个人简介:张传增教授,德国达姆斯塔特工业大学硕士、博士学位,1986-1988年美国西北大学博士后。1988-2004年同济大学、德国达姆斯塔特工业大学、德国齐陶/格里茨应用技术大学任教。2004年至今锡根大学土木系教授,结构力学所所长。现任全球华人计算力学协会副主席,多家科研机构客座教授。在动态断裂力学、多场耦合力学、波动分析、边界元计算等方面取得令人瞩目的研究成果,发表学术论文600余篇,同时兼任多家国际著名杂志编委多家国际专业杂志主编与编委。